Haastavan asiakkaan kohtaaminen ja 5 vinkkiä selviämiseen

Haastavan asiakkaan kohtaaminen

Haastavan asiakkaan kohtaaminen on tilanne, joka on tuttu jokaiselle, joka on työskennellyt asiakaspalvelun parissa tai tarjonnut palveluita suoraan asiakkaille. Vaikka nämä kohtaamiset voivat olla stressaavia ja haastavia, on tärkeää muistaa, että ne tarjoavat myös mahdollisuuden oppia ja kasvaa ammattilaisena.

Meidän onneksemme, maailmassa on myös lukuisia tehokkaita ja happotestattuja strategioita, jotka auttavat näiden haasteiden läpi rauhallisesti ja ammattimaisesti. Tässä artikkelissa käsittelemme viisi vinkkiä, jotka auttavat sinua selviytymään haastavista asiakastilanteista ja kääntämään ne eduksesi.

Haastavan asiakkaan kohtaaminen: 5 vinkkiä

Vinkki 1: Kuuntele aktiivisesti ja osoita empatiaa

Vaikka haastavan asiakkaan kohtaaminen voi tuntua alkuun ylivoimaiselta, avain tilanteen ratkaisemiseen löytyy yksinkertaisesta, mutta voimakkaasta taidosta: aktiivisesta kuuntelusta.

Aktiivinen kuuntelu tarkoittaa asiakkaan sanojen, äänensävyn ja kehonkielen täydellistä huomioimista ilman keskeytyksiä. Kun osoitat olevasi todella kiinnostunut heidän huolenaiheistaan ja tunteistaan, luot pohjan luottamukselle ja ymmärrykselle.

Yritä myös asettua asiakkaan asemaan ja nähdä tilanne heidän näkökulmastaan. Tämä ei aina tarkoita, että olet samaa mieltä asiakkaan kanssa, mutta ymmärryksen osoittaminen heidän tunteilleen ja kokemuksilleen voi muuttaa koko keskustelun suunnan.

Hyvänä esimerkkinä tilanne, jossa asiakas ilmaisee turhautumistaan palvelun viivästymiseen, voit vastata: ”Ymmärrän täysin, miten turhauttavaa tämän on täytynyt olla sinulle. Olen todella pahoillani tästä viivästyksestä. Katsotaan yhdessä, miten voimme ratkaista tämän mahdollisimman nopeasti.” Tällainen vastaus osoittaa, että otat heidän huolensa vakavasti ja olet valmis työskentelemään ratkaisun löytämiseksi.

Vinkki 2: Pysy rauhallisena ja säilytä ammattimaisuus

Kun kohtaat haastavan asiakkaan, on täysin luonnollista tuntea ärsytystä, turhautumista tai jopa vihaa. Kuitenkin, yksi tärkeimmistä tavoista käsitellä vaikeita tilanteita on pysyä totaalisen rauhallisena.  Rauhallisuus ei ainoastaan auta sinua ajattelemaan selkeämmin ratkaisuja ongelmaan, vaan se myös välittää asiakkaalle viestin, että heidän huolensa käsitellään vakavasti ja asiallisesti.

Tässä muutamia konkreettisia keinoja, joilla voit säilyttää rauhallisuutesi, kun kohtaat haastavan asiakkaan:

 1. Hengitä syvään. Kun tunnet ärsytyksen nousevan, ota muutama syvä hengitys. Tämä auttaa rauhoittamaan mieltäsi ja palauttamaan fokuksen keskusteluun.
 2. Älä ota asiaa henkilökohtaisesti. Muista, että asiakkaan turhautuminen johtuu usein tilanteesta eikä sinusta henkilökohtaisesti. Asian pitäminen erillään itsestäsi ja ongelmasta, auttaa käsittelemään tilannetta objektiivisemmin.
 3. Hyödynnä rauhoittavia fraaseja. Käytä sanoja ja lauseita, jotka rauhoittavat sekä sinua että asiakasta, esim. ”Ymmärrän, miksi tämä on turhauttavaa” tai ”Ratkaisemme tämän yhdessä”.
 4. Pidä taukoja tarvittaessa. Jos tunnet, että keskustelu käy liian kuumaksi, ehdota lyhyttä taukoa. Tämä voi antaa sekä sinulle että asiakkaalle aikaa rauhoittua ja kerätä ajatuksia.

Vinkki 3: Aseta selkeät rajat

Vaikka onkin tärkeää olla joustava ja ymmärtäväinen, on myös olennaista asettaa selkeät rajat haastavien asiakkaiden kanssa. Se auttaa sekä sinua että asiakasta ymmärtämään, mitä voidaan kohtuudella odottaa kummaltakin osapuolelta. Parhaimmillaan tämä myös estää turhat väärinkäsitykset ja luo perustan terveelle ja tuottavalle vuorovaikutukselle.

Kun määrität rajoja, tee se aina kohteliaasti mutta päättäväisesti. Kerro selkeästi, mitä palveluita voit tarjota, mitkä ovat aikataulusi rajat ja miten kommunikaatio tapahtuu. Esimerkkinä seuraava tilanne, josssa asiakas pyytää sinua tekemään jotain, mikä ei kuulu sovittuihin palveluihin. Vastaa asiakkaalle näin: ”Ymmärrän, että tarvitsette apua tässä asiassa, mutta valitettavasti se ei kuulu tarjoamiini palveluihini. Voin kuitenkin suositella jotakuta, joka voi auttaa teitä tässä.”

Tässä vielä muutama lisävinkki, jonka avulla saat helpommin asetettua selkät rajat:

 1. Ole selkeä, täsmällinen ja käytä helposti ymmärrettäviä lauseita, kun kommunikoit rajoista.
 2. Vältä monitulkintaisuutta.
 3. Osoita ymmärrystä asiakkaan tarpeille, mutta pysy lujana rajojesi suhteen.
 4. Jos et voi vastata asiakkaan pyyntöön, tarjoa mahdollisuuksien mukaan vaihtoehtoisia ratkaisuja.
 5. Kun raja on asetettu, sovi miten ja milloin tilannetta seurataan tai arvioidaan uudelleen.

Vinkki 4: Tarjoa ratkaisua

Kun kohtaat haastavan asiakkaan, on tärkeää ettet ole pelkästään kuunteleva ja ymmärtäväinen, vaan pyrit myös tarjoamaan proaktiivisesti ratkaisua. Haastavissa tilanteissa kompromissin löytäminen voi toisinaan osoittautua tehokkaimmaksi tavaksi päästä eteenpäin. Tämä tarkoittaa, että työskentelet yhdessä asiakkaan kanssa löytääksenne molempia osapuolia tyydyttävän ratkaisun.

Kun ehdotat ratkaisuja, pyri olemaan luova ja joustava. Esimerkiksi, jos asiakas on tyytymätön palvelun aikatauluun, voisitko järjestää sen uudelleen tai tarjota toista palvelua, joka sopii paremmin heidän tarpeisiinsa? Tärkeää on näyttää, että olet valmis työskentelemään asiakkaan kanssa ja että heidän tyytyväisyytensä on sinulle tärkeää.

Vinkki 5: Älä pelkää pyytää apua

Haastavien asiakkaiden kohtaaminen voi joskus olla ylivoimaista, ja on tärkeää muistaa, että et ole yksin. Jos tilanne tuntuu olevan käsistä, älä epäröi pyytää apua kollegoiltasi, esimieheltäsi tai tässä tapauksessa Dutyn tiimiltä. Yhteistyössä voitte löytää parhaan mahdollisen ratkaisun asiakkaan ongelmaan. Avun pyytäminen osoittaa vahvuutta ja sitoutumista asiakkaan tyytyväisyyteen, ei heikkoutta.

Tässä vielä muutama vinkki avun pyytämiseen:

 1. Kuvaile tilanne tarkasti. Kun pyydät apua, ole mahdollisimman tarkka tilanteen kuvaamisessa. Tämä auttaa muita ymmärtämään ongelman ytimen ja tarjoamaan kohdennettua neuvontaa.
 2. Hyödynnä mahdollisuuksien mukaan olemassa olevia resursseja. Monet organisaatiot tarjoavat koulutusmateriaaleja, tukilinjoja ja muita resursseja, jotka on suunniteltu auttamaan vaikeissa asiakaspalvelutilanteissa. Hyödynnä näitä resursseja aktiivisesti.
 3. Jaa ja opi kokemuksista. Yhteisön tai työpaikan sisällä kokemusten jakaminen voi olla arvokasta. Se ei ainoastaan tarjoa sinulle uusia näkökulmia, vaan auttaa myös muita oppimaan omista kokemuksistasi.

On tärkeää muistaa, että jokainen haastava asiakaskohtaaminen tarjoaa mahdollisuuden oppia ja kehittyä. Avun pyytäminen ja vastaanottaminen ei ole merkki heikkoudesta, vaan se on osa ammatillista kasvua ja kehittymistä. Tällä tavoin voit ylittää esteet tehokkaammin ja jatkaa positiivisten asiakassuhteiden rakentamista.

Lataa Duty ja hanki itsellesi jatkuvia lisätuloja