Näin hankit lisätienestiä työn ohella!

Lisätienestiä työn ohella

Etsitkö erilaisia keinoja ansaita lisätienestiä työn ohella? Onneksi olkoon, olet juuri oikeassa paikassa. Tämän artikkelin avulla opetamme sinulle tehokkaimmat keinot, joiden avulla voit hyödyntää Dutyä ja tienata lisätienestiä työnantajasta, ajasta ja paikasta riippumattomasti.

Korkea inflaatio sekä ruoan- ja energian hintojen nousu on johtanut siihen, että monet meistä etsivät vaihtoehtoisia tapoja kasvattaa tulojaan ja parantaa taloudellista tilannettaan. Olisi tietysti ihanaa, jos jokaisesta meistä voisi tulla huippusuosittu some-vaikuttaja tai bloggaaja, mutta valitettavasti tämä ei ole realismin rajoissa. Onneksemme tilanne on kuitenkin se, että digitaalisen ajan myötä mahdollisuudet hankkia lisätienestiä omien taitojen ja kykyjen avulla, ovat laajemmat kuin koskaan ennen.

 1. Lisätienestiä Dutyn avulla
 2. Minkälaista työtä voin tehdä Dutyssä?
 3. Lisätienestit ja verotus

Mikset hankkisi lisätienestiä Dutyn avulla?

Duty on suomalaisen Devolution Oy:n kehittämä alustapalvelu, joka yhdistää ihmiset, ketkä haluavat hankkia lisätienestiä työn ohella sekä ihmiset, jotka kaipaavat erilaista apua oman arkensa tueksi. Toimintaperiaate on siis hyvin samanlainen kuin Woltilla, AirBnB:llä, Uberilla ja muilla nopeasti kasvaneilla alustapalveluilla.

Jos haluat hankkia lisätienestiä työn ohella, sinun tarvitsee vain:

 1. Ladata Duty
 2. Luoda hyvä profiili, joka herättää luottamusta.
 3. Julkaista mainos, jossa kerrot minkälaisissa asioissa voit auttaa (esim. ikkunoiden pesu), kuinka paljon palveluksesi maksavat, millä alueella toimit ja milloin olet saatavilla työhön

Tämän jälkeen mainoksesi löytyy Dutyn tekijähausta, jossa se on listattuna paikkakunnan sekä työkategorioiden mukaisesti. Kun paikallinen kotitalous tarvitsee apua esim. pihatöissä, hän menee Dutyyn, selaa mainoksia tarvitsemansa työkategorian mukaan ja tilaa työn haluamaltaan tekijältä.

Yksinkertaista vai mitä? Vielä tarkempia käytännön vinkkejä löydät kirjoituksestamme: Miten tienata 1000 euroa.

Pikaohjeet Dutyn käyttöön

Ohessa vielä ohjeet, joilla pääset luomaan oman profilisi ja aloittamaan lisätulojen hankinnan Dutyn kautta.

 1. Lataa joko Android- tai IOS-sovellus
 2. Rekisteröidy sovellukseen (löydät tarvittaessa ohjeet täältä)
 3. Luo erinomainen profiili!
 4. Lopuksi tunnistaudu vielä sovellukseen vahvasti pankkitunnuksien avulla

Se oli siinä. Ainoastaan 4 lyhyttä askelta ja nyt olet valmiina ottamaan vastaan osaamistasi vastaavia työkeikkoja Dutyn kautta. Mikäli kaipaat apuja hyvän esittelytekstin luontiin profiilia tai vaikka CV:tä ajatellen, niin lue kirjoittamamme vinkit: Hyvä esittelyteksti – 9 vinkkiä, joilla erotut.

Maksimoi lisätienestit näin

Dutyssä ihmiset ostavat palveluita toisilta ihmisiltä, joten olennaisin asia, jolla voit vaikuttaa omaan markkina-arvoosi on se, kuinka hyvä profiilisi on. Tee siis profiilistasi niin hyvä kuin mahdollista!

Muista kuitenkin, että hyvällä profiililla tarkoitetaan myös sitä, että sinne listataan ainoastaan sellaisia asioita, joiden toteuttamisesta sinulla on oikeasti kokemusta. Mikäli otat vastaan sellaista työtä, jonka toteuttamisesta sinulla ei ole kokemusta, on todennäköisempää, että voit saada huonon arvioin työsuorituksestasi.

Dutyssä ostaja ja tekijä arvioivat toisensa julkisesti. Mikäli saat huonoja arvosteluja, se mitä todennäköisimmin vaikeuttaa tulevaisuuden työllistymistäsi merkittävällä tavalla.

Profiilissa sinulla on myös mahdollista määritellä oma tuntihintasi sen mukaan, kuinka arvokkaaksi koet oman työsi jäljen. Hyvä vinkki alkuvaiheeseen on se, että kannattaa ottaa ensimmäisiä töitä vastaan hieman halvemmalla hinnalla ja hoitaa sen jälkeen työt äärimmäisen hyvin. Sen jälkeen saat mitä todennäköisimmin hyviä arvosteluja, joiden jälkeen myös muut tilaajat ovat todennäköisempiä ostamaan sinulta palveluja, jonka jälkeen voit nostaa hintaasi taas hieman ylöspäin.

Minkälaista lisätienestiä voin hankkia Dutyn kautta?

Duty soveltuu parhaiten yksinkertaisiin, arkisen elämän ympärillä pyöriviin tehtäviin. Toisin sanoen, mahdollisuuksia on lähes rajaton määrä.

Voit tarjota apuasi esimerkiksi seuraavissa tehtävissä:

 • Kodin sisätyöt (siivous, maalaus, ruoanlaitto, IT-apu, jne.)
 • Kodin pihatyöt (ruohonleikkaus, haravointi, lumityöt, maalaus jne.)
 • Lemmikkien hoito (lomamatkat, pitkät työpäivät, lenkitys, jne.)
 • Ystäväpalvelut (yksinäiset vanhukset, -nuoret, tai kuka tahansa)
 • Sekä paljon muuta.

Ostajat voivat hyödyntää palvelujasi myös kotinsa ulkopuolella, esimerkiksi iäkkäiden vanhempiensa tai ruuhkavuosista kärsien ystäviensä apuna. Mikä olisikaan parempi lahjaidea kuin se, että joku hankkisi ylimääräisiä käsipareja arjen tueksi.

Pointti on kuitenkin se, että voit itse määrittää sen, minkälaista palvelua Dutyn kautta tarjoat.

Lisätienestit ja verotus

Koska olemme Suomessa (eli verotuksen luvatussa maassa), niin sinua kiinnostaa varmasti myös se, kuinka tienaamaasi lisätienestiä verotetaan. Tähän vaikuttaa luonnollisesti se, että hankitko lisätienestiä yksityishenkilönä, y-tunnuksella vai kevytyrittäjäpalvelun kautta.

Monesta palvelusta poiketen, Duty ei ole kevytyrittäjäpalvelu vaan sitä voi käyttää joko yksityishenkilönä tai y-tunnuksen omaavana elinkeinonharjoittajana. Kulujen puolesta tämä onkin lisätienestiä toivovalle huomattavasti parempi vaihtoehto kuin kevytyrittäjäpalvelut.

Tarkastellaan seuraavaksi hieman näiden eri vaihtoehtojen välisiä eroja.

Lisätienestiä yksityishenkilönä

Oletko koskaan kuullut termiä työkorvausverokortti? Älä huoli, emme uskoneetkaan, että olisit kuullut, sillä suomalainen verokoneisto on suoraan sanottuna melkoinen byrokratiaviidakko. Työkorvausverokortti on ylipäätään hieman hämmentävä sana, sillä kyseessä on täysin sama verokortti, kuin muissakin palkkatuloissa. Saat päivitettyä työkorvauksina hankkimasi tulot sekä niiden hankkimisesta koituneet menot, kun täydennät omaa verokorttias tai muutosverokorttiasi palkkatulojen osalta. Työkorvaukset päivitetään 3. välilehteen ”muut tulot” ja tulonhankkimismenot puolestaan kohtaan ”muut menot”.

Työkorvausverokortti on yksi verotehokkaimmista tavoista lisätulojen ansaintaa varten. Se mahdollistaa myös sen, että lisätienestiä on mahdollista tienata ilman kevytyrittäjyyttä, y-tunnusta tai muitakaan ylimääräisiä kommervenkkejä. Dutyä käyttäessäsi, sinun ei tarvitse toimittaa edes verokorttiasi meille, sillä teemme tuloveroilmoitukset suoraan verottajalle ja sinä voit hallinoida omia tulorajojasi suoraan OmaVeron avulla.

Yksi parhaista työkorvausverokortin ominaisuuksista on se, että sinulla on mahdollista vähentää kaikki tulojen hankintaan käytetyt menot. Kevytyrittäjänä tätä mahdollisuutta ei ole. Työkorvausverokortti toimii myös silloin, jos haluat ansaita lisätuloja opiskellessa.

Lisätienestiä y-tunnuksella

Mikäli sinulla on olemassa oleva ja aktiivinen y-tunnus, et voi työskennellä yksityishenkilönä. Tällöin helpoin tapa hankkia lisätienestit tapahtuu ihan samalla tavalla kuin muidenkin asiakkaidesi laskuttaminen.

Ota työkeikka vastaan, hoida se huolellisesti ja vastaanota maksu suoraan yrityksesi tilille. Tässä tapauksessa me vain hoidamme rahaliikenteen puolestasi eli otamme vastaan veloituksen asiakkaalta ja tilitämme sen sinulle, kun työkeikka on valmistunut.

Y-tunnus vs. työkorvausverokortti

Yksityishenkilö voi tienata vuoden aikana n. 9 000 € ennen kuin hänestä tulee YEL-velvollinen. YEL-velvollisuudesta voit lukea lisää usein kysytyistä kysymyksistä.

Menemättä liian syvälle yksityiskohtiin, hyvä nyrkkisääntö on se, että lisätuloja kannattaa hankkia työkorvausverokortilla siihen asti, että niiden määrä ylittää 9 000 € vuodessa. Tämä on yksinkertaisesti verotehokkain vaihtoehto.

Kun työkorvauksina maksetut tulot lähenevät 9 000 € vuodessa, kannattaa alkaa harkita sivutoimista yrittäjyyttä. Työkorvausverokortti on siis erinomainen idea testata omaa yritysideaa, ennen kuin siihen täytyy lähteä täysipäiväisesti mukaan.

Seuraava olennainen rajapyykki olisi 15 000 € vuodessa, koska silloin myynti muuttuu automaattisesti arvonlisävelvolliseksi. Karkeasti tämä tarkoittaa siis sitä, että tuon summan jälkeen, verottaja perii sinulta 24 % arvonlisäveron. Tämän asian suhteen kannattaa olla todella tarkkana, koska sillä voi olla merkittäviä vaikutuksia tuloihisi.

Jos kaipaat vinkkejä miten optimoisit palkkatulot, työkorvaukset ja pääomatulot, niin lue vielä kirjoituksemme lisätulot – parhaat vinkit ja verotus (2024).