Lisätulot ja verotus 2024

Lisätulot – Parhaat vinkit ja verotus 2024

Kallistunut sähkö, kova inflaatio, korkojen nopea nousu ja moni muu asia on johtanut tilanteeseen, jossa lisätulot ovat monen kotitalouden haaveena. Monella perheellä ja yksityishenkilöllä haasteeksi tulee kuitenkin se, että ei ole kovin selvää, kuinka oman osaamisen saisi kaikista tehokkaimmin muutettua euroiksi.

Toisesta näkökulmasta tarkasteltuna, montaa suomalaista arveluttaa myös se, miten kalliiksi lisätulot tulevat. Suomessa on nimittäin yksi Euroopan ja koko maailman korkeimpia veroasteita.

Kirjoituksemme Lisätulot – parhaat vinkit ja verotus keskittyykin siihen, kuinka yksityishenkilö voi optimoida oman verotuksensa ja hankkia lisätulot maksamatta niistä ylisuuria veroja. Lisämausteena tarjoamme myös 5 vinkkiä, joiden avulla kuka tahansa voi nostaa omien tulojensa määrää (julkaistu aiemmin artikkelissa: Miten tienata 1000 euroa).

Kirjoituksen sisältö on linjassa vuoden 2024 veromuutoksien kanssa.

 1. Lisätulot ja niiden verotus 2024
 2. Onko lisätulot järkevämpää hankkia yksityishenkilönä vai y-tunnuksen avulla?
 3. Lisätulot – 5 käytännönläheistä vinkkiä niiden hankintaan
 4. Lisätulot Dutyn avulla

Lisätulot ja niiden verotus 2024

Jos olet aiemmin ollut pelkästään palkkatyössä tai erilaisten tukien varassa, keikkatyön- tai freelancer-toiminnan verotus voi tuntua monimutkaiselta, mutta oikean tiedon ja suunnittelun avulla voit varmistaa, ettei sinun tarvitse maksaa ylisuuria veroja.

Vuoden 2024 verotuksen myötä on entistä tärkeää ymmärtää, miten lisätulot verotetaan ja miten voit optimoida oman verotuksesi. Verotukseen on tullut myös muutoksia, joka voi tarkoittaa myös sitä, että eri tulolähteiden yhdistäminen voi olla edullisempaa kuin ennen. Esimerkiksi, jos sinulla on päätoimen ohella keikkatöitä, on suositeltavaa tarkistaa verokorttisi, jotta veroprosentti vastaa yhdistettyä tuloasi. Tämä auttaa välttämään liian suuren tai pienen ennakonpidätyksen ja mahdolliset jälkiverot.

Toiseksi, on tärkeää erottaa päätoimen tulo ja lisätulot toisistaan. Lisätulot verotetaan progressiivisesti, mikä tarkoittaa, että veroprosentti kasvaa tulojen noustessa. Tämä merkitsee, että mitä enemmän ansaitset, sitä suuremman osan tuloistasi joudut luovuttamaan veroina. On siis olennaista, että saat oikeanlaisen verokortin lisätuloja varten. Hyvin useassa tapauksessa kaikkein järkevintä on ottaa lisätuloille kokonaan oma verokortti (työkorvausverokortti).

Käydään seuraavaksi läpi, kuinka omat tulot kannattaa optimoida palkan, työkorvauksien ja yritystoiminnan välille.

Palkkatulot

Valtion tuloveroasteikko määrittelee, kuinka paljon valtionveroa jokainen suomalainen maksaa eri tulotasoilla. Mielenkiintoista on, että tämä asteikko on yhteneväinen kaikille – tulotasosta riippumatta. Verotuksessa noudatetaan progressiivisuuden periaatetta: mitä korkeammat tulot, sitä suurempi on veroprosenttisi. Toisin sanoen, mitä enemmän tienaat, sitä enemmän maksat veroa.

Pienimmillään veroprosentti on 1 000 € – 14 000 € välillä, jolloin se on 7,9 %. Aika hurjaa sinällään, että maksat saman prosentuaalisen osuuden veroja tienasit sitten 1 000 € tai 14x enemmän!

Verotuksen kannalta optimoituna, tulojen hankkiminen palkkana on kaikista järkevintä 16 499 € asti, tällöin veroprosentti on 8,1 %. Tuon summan jälkeen maksettavaksi tulee sairasvakuutuksen päivärahamaksu (1,01 %). Jos palkkatulot nousevat yli 18 010 (veroprosentti 9,4 % + 1,01 %), maksettavaksi tulee myös kunnallisvero sekä mahdollinen kirkollisvero.

Tietyn pisteen jälkeen, palkkatulo on Suomessa se kaikkein ankarimmin verotettu tulo, koska mitä korkeammaksi palkka nousee, sen enemmän erilaisia maksuja mukaan tulee. Myös palkan veroprosentti nousee jatkuvasti isommaksi ja isommaksi, maksimin ollessa n. 60 %.

Freelancer-toiminta

Freelancer-toimintaa voi tehdä käytännössä kahdella tapaa: joko y-tunnuksella tai työkorvausverokortilla.  

Y-tunnus tarkoittaa käytännössä sitä, että henkilö toimii yksinyrittäjänä (freelancerina). Tämä tarkoittaa sitä, että toiminimi maksaa tuloksestaan vähintään 20 %, täysin samaan tapaan kuin osakeyhtiökin. Tästä lisää seuraavassa kappaleessa.

Hyvien puolien lisäksi (alhainen veroaste) toiminimiyrittäjänä kannattaa kuitenkin huomioida se, että silloin saa niskaansa myös kaikki yrittäjyyden riskit, eikä ole mahdollisuutta päästä nauttimaan samoja työsuhde-etuja tai sosiaaliturvaa mitä palkkatyössä, vaan näistä täytyy vastata itsenäisesti.

Työrkorvausverokortilla tehty pienimuotoinen freelancer-toiminta luetaan puolestaan käyttäjänsä ansiotuloksi (palkkatulo), jolloin siihen pätevät samat lainalaisuudet kuin palkkatuloonkin. Tällöin täytyy kuitenkin olla tarkkana sen suhteen, että YEL- (9 010,28 €) tai ALV-rajat (15 000 €) eivät täyty vuoden aikana.

Sivutoiminen yrittäjyys

Mikäli ansiotulosi verotus ylittää 27,5 % (43 000 € vuodessa), voi olla järkevää miettiä, että hankkiiko lisätulot osakeyhtiön kautta. Nimittäin mikäli ne nostetaan ansiotuloina, verottaja haukkaa niistä laskennallisesti todella suuren osuuden.

Osakeyhtiö puolestaan maksaa tuloksestaan tasaveron (20 %), jonka jälkeen jäljelle jääneet varat voi maksaa itselleen osinkoina, jättää yritykseen tai sijoittaa. Käytännössä rahat kannattaa aina jättää yritykseen tai sijoittaa, koska osingoista maksetaan Suomessa 30 % vero 30 000 euroon asti ja 34 % 30 000 euron ylittävältä osuudelta.

Jos rahat haluaa nostaa yrityksestä ulos, niin järkevin tapa on nostaa ne verohuojennettuina osinkoina. Tällöin osingoista maksetaan n. 7,5 % veroa. Verohuojennettuja osinkoja voi nostaa vuosittain 8 % yrityksen nettovarallisuudesta, maksimissaan 150 000 € per vuosi. Tällöin kokonaisveroasteeksi tulee yllä kuvattu 27,5 %.

Yritystoiminta pitää sisällään myös lukuisia muita mahdollisuuksia tulojen nostoon, kuten verottomat päivärahat, kilometrikorvaukset, yms. Ja samalla tapaa tietysti myös kuluja (vähintään kirjanpito, ellei sitä tee itse).

Onko lisätulot järkevämpää hankkia yksityishenkilönä vai y-tunnuksen avulla?

Yllä olevan vertailun perusteella järkevin tapa optimoida omat tulonsa tapahtuu seuraavasti:

 • Vuositulot alle 43 000 = palkkatulojen ja työkorvausverokortin yhdistelmä
 • Vuositulot yli 43 000 = palkkatulojen ja yritystoiminnan yhdistelmänä

Jos tienestit ovat alle 43 000 € vuodessa, fiksuinta olisi tietysti se, että palkkaa nostaisi maksimissaan 18 009 € asti ja loput sitten työrkorvausverokortin avulla. Tämä voi kuitenkin vaatia hieman kikkailua, sillä YEL-tuloraja on edellä mainittu reilu 9 000 €- ja ALV-raja puolestaan 15 000 € vuodessa.

Mikäli tienestit ovat puolestaan yli 43 000 € vuodessa, on selvästi järkevintä nostaa ylimääräiset tulot oman osakeyhtiön kautta. Tämä vaatii tietysti perehtymistä sekä vaivannäköä, mutta se pitää sisällään suuria mahdollisuuksia.

Lisätulot – 5 käytännönläheistä vinkkiä niiden hankintaan

Aiemmassa kirjoituksessamme: Miten tienata 1000 euroa, listasimme 5 käytännönläheistä keinoa, jolla voit muuttaa osaamisesi rahaksi. Näitä keinoja olivat:

 • Keikkatyöt
 • Freelance-työt
 • Myynti verkossa
 • Verkkokurssit
 • Sijoittaminen

Erityisesti kohdat 1–2 ovat todella suoraviivaisia keinoja, joiden avulla lisätulot ovat tililläsi kaikista nopeimmin. Kohdat 3–5 ovat puolestaan sellaisia, että ne vaativat enemmän opiskelua, uusien taitojen opetteluja ja ymmärrystä verkkoliiketoiminnasta.

Kuten aiemmassa artikkelissa totesimme, suurelle osalle ihmisistä helpoin ja nopein tapa lisätulojen ansaintaan on arkisen avun tarjoaminen muille. Naapurustossani on nimittäin varmasti runsaasti ihmisiä, jotka kaipaavat apua kiireisen arkensa tueksi ja ovat valmiita maksamaan pihatöistä, ruoanlaitosta, koirien ulkoilutuksesta ja muista asioista, joissa sinä voit heitä auttaa.

Lue myös aiheeseen liittyvät kirjoituksemme Lisätienestiä työn ohella, lisäansioita – 5 vinkkiä lisätulojen tienaamiseen ja Lisätuloja opiskelijalle!

Lisätulot Dutyn avulla

Duty on suomalaisen Devolution Oy loppuvuonna 2023 julkaisema alustapalvelu, joka yhdistää ne, jotka tarvitsevat apua, ja ne, jotka haluavat tarjota palvelujaan – olipa kyse sitten kotitöistä, keikkatyöstä tai muista arkea helpottavista tehtävistä. Sen avulla voit rekisteröityä, luoda profiilin, ja tunnistautua turvallisesti, tutkia mitä lähistölläsi tapahtuu, ilmoittaa työtä tai ilmoittautua tekemään töitä. Vertaile tekijöitä tai hae avointa tehtävää ja sovi toteutettavan työn yksityiskohdista.

Dutyn käyttö on tehty mahdollisimman helpoksi ja byrokratiaa vähentäväksi. Kun toimitat alustalle työkorvausverokorttisi, Duty hoitaa puolestasi ennakonpidätykset, tuloveroilmoitukset ja muut pakolliset maksut. Jos sinulla on y-tunnus, et tarvitse edes verokorttia. Luo profiilisi, kerro osaamisestasi, hae avointa Dutyä, suorita työ sovitun mukaisesti, ja arvioi ostaja. Duty tilitää rahat sinulle ja hoitaa lakisääteiset maksut puolestasi.

Duty kohtauttaa ihmiset siis hyvin samalla tapaa kuin Tori.fi, mutta tavaran sijasta tarve löytää tekijän. Jos et ollut vielä aiemmin kuullut Dutystä, niin viimeistään nyt on hyvä aika käydä lataamassa ilmainen sovellus joko Google Play– tai App Store-sovelluskaupasta.