Sivutuloverokortti on menneisyyden jäänne

Sivutuloverokortti

Sivutuloverokortti on Suomessa aikaisemmin käytössä ollut verokortti, joka oli tarkoitettu niille henkilöille, joilla oli pääasiallisen työsuhteen lisäksi muita tuloja, kuten sivutyö tai osa-aikatyö.

Sivutuloverokortti ei ole ollut enää käytössä vuodesta 2019 lähtien. Sen sijaan on otettu käyttöön käytäntö, jossa käytetään vain yhtä verokorttia, jolla on yksi tuloraja koko vuodelle. Tämä verokortti tai sen kopio kelpaa kaikille työnantajille ja palkanmaksajille.

Kuinka sivutuloverokortti on korvattu?

Nykyisessä verokortissa tulorajaa tai veroprosenttia voi tarvittaessa muuttaa tilaamalla muutosverokortin Verohallinnolta. On tärkeää seurata itse tulorajan täyttymistä, erityisesti jos on useita työnantajia.

Myös aiemmin käytössä ollut freelancer-verokortti on jäänyt uudistuksen myötä historiaan ja kaikki tulot ilmoitetaan nykyisellään yhden ja ainoan verokortin avulla. Huomaa kuitenkin, että ansiotuloja on mahdollista ansaita sekä palkkana että työkorvauksena.

Jos tienaat osan tuloistasi toimeksiantoina (esim. kevytyrittäjä tai freelancer), mutta sinulla ei ole yritystä tai y-tunnusta, niin tässä tapauksessa saat maksun työkorvauksena.

Miten työkorvaus toimii?


Työkorvaus on maksu, jota maksetaan yleensä erillisen sopimuksen perusteella suoritetusta työstä tai palvelusta. Se voi kattaa monenlaisia tilanteita, kuten freelance-työt, konsultointipalvelut tai muut itsenäiset työsuoritukset. Työkorvauksen verotus riippuu siitä, miten työn suorittaja on järjestänyt toimintansa: yksityishenkilönä, yrittäjänä tai esimerkiksi kevytyrittäjänä. Verotus ja ilmoitusvelvollisuudet vaihtelevat myös sen mukaan, millaisessa sopimussuhteessa työn suorittaja ja maksaja ovat. Siksi on tärkeää tarkistaa kulloinkin voimassa olevat verosäännökset ja -käytännöt.


Työkorvauksen ilmoittaminen Suomen tulorekisteriin tulee tehdä työnantajan tai palkanmaksajan toimesta. Heidän on ilmoitettava kaikki maksetut palkat ja työkorvaukset tulorekisteriin viiden päivän kuluessa maksupäivästä. Tulorekisteriin ilmoitetut tiedot ovat käytettävissä eri viranomaisten, kuten Verohallinnon ja Kelan, käyttöön. Jos olet työn suorittaja ja saat työkorvausta, varmista, että maksaja ilmoittaa korvauksen oikein tulorekisteriin. Tarkemmat ohjeet ja yksityiskohdat työkorvausten ilmoittamisesta tulorekisteriin löytyvät tulorekisterin ja Verohallinnon verkkosivuilta.

Suomessa myös kotitalouksilla on velvollisuus ilmoittaa tulorekisteriin maksetut palkat ja työkorvaukset, jotka täyttävät ilmoitusvelvollisuuden ehdot. Tämä koskee sekä tilapäistä että satunnaista työtä. Kotitalouksille on kuitenkin säädetty tiettyjä huojennuksia työkorvauksen maksuun liittyen:

  • Mikäli teetät työtä kotitaloutena ja maksat samalle saajalle enintään 1 500 euroa kalenterivuodessa, sinun ei tarvitse pidättää suorituksesta ennakonpidätystä eikä ilmoittaa sitä tulorekisteriin.
  • Mikäli 1 500 euron raja samalle vastaanottajalle ylittyy kesken vuoden, siitä lähtien ennakonpidätys tulee pidättää ja ilmoittaa ylittyvä määrä tulorekisteriin siitä hetkestä alkaen, kun se on ylittynyt

Jos saaja ei ole ennakonperintärekisterissä, niin maksettu työkorvaus on aina ilmoitettava tulorekisteriin, vaikka ennakonpidätystä ei olisi toimitettu.

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä yksityishenkilön verotukseen liittyvät kirjoituksemme

Mukavia lukuhetkiä! Toivottavasti löysit etsimäsi tiedon.