Lue ja selvitä voiko yritys ostaa yksityiseltä

Voiko yritys ostaa yksityiseltä?

Moni yksityishenkilö tienaisi mielellään lisätuloja myymällä omaa osaamistaan tai omaisuuttaan yritykselle, mutta voiko yritys ostaa yksityiseltä?

Lyhyt vastaus kysymykseen on kyllä. Tämä voi tapahtua monissa eri muodoissa, kuten tavaran tai palvelun oston, tai jopa kiinteistön tai muun omaisuuden hankinnan muodossa. Kaupankäynnissä yritysten ja yksityishenkilöiden välillä noudatetaan yleensä samanlaisia lakeja ja sääntöjä kuin minkä tahansa kaupan yhteydessä.

On kuitenkin tärkeää huomioida, että kauppoihin liittyvät veroseuraamukset, sopimusehdot ja muut juridiset näkökohdat voivat vaihdella maasta ja kaupan laadusta riippuen. Yritysten on myös varmistettava, että kaikki kaupat noudattavat voimassa olevaa lainsäädäntöä, mukaan lukien vero- ja kirjanpitolait

Tässä kirjoituksessa käymme läpi, että minkälaisia asioita tulee huomioida, kun yritykset ja yksityishenkilöt käyvät kauppaa keskenään.

 1. Voiko yritys ostaa yksityiseltä henkilöltä palveluita?
 2. Voiko yritys ostaa yksityiseltä henkilöltä omaisuutta?
 3. Yhteenveto

Voiko yritys ostaa yksityiseltä henkilöltä palveluita?

Kuten alussa todettiin, lyhyt vastaus kysymykseen on kyllä. Yksityishenkilö voi myydä omaa osaamistaan yritykselle ja ottaa siitä vastineeksi rahallisen tai rahaan verrattavissa olevan korvauksen. Tässä on kuitenkin useita eri asioita, joita sinun on hyvä ottaa huomioon, joten käydään niitä seuraavaksi läpi.

Korvaus maksetaan rahana

Jos korvaus maksetaan rahana, kyse on automaattisesti työkorvauksesta, koska Suomessa rahaa voi ansaita ainoastaan palkkana tai työkorvauksena. ja työkorvauksena maksetusta palkkiosta. Tällainen tilanne voisi tulla eteen, jos myisit esimerkiksi konsultointia, siivousta tai mitä tahansa erityisosaamistasi yritykselle.

Työkorvaus on erinomainen vaihtoehto, sillä voit vähentää kaikki tulonhankinnasta aiheutuneet kulut verotuksessa. Tavarat ja matkakulut mukaanluettuina. Yksi erinomainen kanava oman osaamisen kaupallistamiseen on alustapalvelumme Duty, jonka kautta voit hoitaa myös tuottamiesi palvelujen laskutuksen. Kaikki Dutyn kautta tapahtuvat työn tehdään automaattisesti toimeksiantosopimuksella ja toimeksiantosuhteessa.

Jos tarkoituksesi on jatkaa toimintaa yksityishenkilönä, sinun tulee olla tarkkana, että YEL-raja (n. 9 000 € vuonna 2024) ja ALV-alaraja (15 000 € vuonna 2024) eivät ylity. Jos YEL-raja ylittyy, sinut katsotaan sekä sivutoimiseksi yrittäjäksi että YEL-velvolliseksi. Mikäli taas ALV:n alaraja ylittyy, joudut maksamaan arvonlisäveroa koko vuoden aikana tienaamastasi summasta.

Korvaus maksetaan tuotteella tai palvelulla

Jos korvaus maksetaan rahan sijasta tuotteella tai palvelulla, niin tämän kaltaisessa tilanteessa on tyypillisesti kyse joko vaikuttaja- tai kumppanuusmarkkinoinnista. Tässä tapauksessa on hyvä pitää mielessä, että joudut maksamaan veroa tuotteen käyvän arvon mukaisesti.

Jos tuotteen arvo on 300 €, niin maksat siitä veroja veroprosenttisi mukaisesti, kun olet ensin vähentänyt sen hankinnasta koituneet kulut. Olemassa on myös tilanteita, jolloin tuotteesta ei tarvitse maksaa veroa:

 • Jos tuotteen arvonlisäverollinen hinta on enintään 50 euroa
 • Jos tuotteessa on mainostajan logo, tai jokin muu syy, jonka vuoksi et voi vaihtaa tuotetta helposti rahaksi (tässä tapauksessa tuote voi olla myös kalliimpi kuin 50 euroa.

Tuotteina / palveluina saatujen tulojen ilmoittaminen tapahtuu käytännössä samalla tapaa kuin työkorvauksena saatujen tulojen ilmoittaminen. Tässä vielä verottajan kirjoittama ohje.

Voiko yritys ostaa yksityiseltä henkilöltä omaisuutta?

Kuten alussa todettu, työn ja osaamisen lisäksi, yritys voi ostaa yksityiseltä henkilöltä myös omaisuutta, asuntoja tai vaikkapa tietokoneen. Olennaista on, että myyjä kirjoittaa yritykselle tositteen, jossa näkyy vähintään:

 • Ostajayrityksen nimi ja y-tunnus
 • Myyjän nimi
 • Mitä on myyty
 • Päivämäärä
 • Hinta
 • ALV-prosentti

On erittäin tärkeää, että yrityksen on kirjattava kaikki ostot asianmukaisesti kirjanpitoonsa. Tämä tarkoittaa, että yrityksen on säilytettävä kaikki ostoihin liittyvät tositteet, kuten laskut ja kuitit, jotka todistavat kaupan ja sen ehdot. Mikäli näin ei ole toteutunut, yritys ei voi vähentää ostoja omassa verotuksessaan.

Yhteenveto

Yksityishenkilöt voivat ansaita lisätuloja myymällä osaamistaan tai omaisuuttaan yritykselle. Tällaiset kaupat voivat tapahtua monissa eri muodoissa, kuten tavaran, palvelun tai kiinteistön kauppana. Tärkeää on kuitenkin huomioida, että kauppoihin liittyvät veroseuraamukset, sopimusehdot ja muut juridiset näkökohdat voivat vaihdella tilanteesta riippuen, ja niiden noudattaminen on välttämätöntä.

Rahana maksettaessa se katsotaan työkorvaukseksi, josta voidaan vähentää tulonhankinnasta aiheutuneet kulut. On tärkeää pitää mielessä YEL- ja ALV-rajojen mahdollinen ylittyminen. Tuotteina tai palveluina saatujen korvausten osalta veroa maksetaan tuotteen käyvän arvon mukaisesti.

Sinua voisi kiinnostaa myös: