Etsitkö keikkatyötä eläkeläiselle? Lue vinkit!

Keikkatyötä eläkeläiselle

Monipuolista keikkatyötä eläkeläiselle etsivät eivät ole yksin: yhä useampi eläkkeellä oleva suomalainen haluaa joustavasti työskennellä eläkeläisarjen ohella.

Merkittävin syy tähän on se, että eläkkeelle siirryttäessä kuukausittaiset tulot laskevat yleensä merkittävästi verrattuna työelämän aikaisiin tuloihin. Siksi eläkkeelle siirtyminen tekee keikkatöistä houkuttelevan vaihtoehdon, auttaen parantamaan eläkeläisen taloutta ja tarjoten mukavamman elämäntyylin. Taloudellinen näkökulma on kuitenkin vain yksi osa kokonaisuutta ja syitä on todellisuudessa paljon enemmän.

Tässä kirjoituksessa kerromme Dutystä ja siitä, kuinka eläkeläiset voivat ansaita lisätuloja tämän alustapalvelun kautta. Taloudellisen hyödyn lisäksi tarkastelemme keikkatyön muita etuja, kuten sen vaikutusta fyysiseen ja psyykkiseen hyvinvointiin.

Keikkatyö muuttaa maailmaa – myös eläkeläisten osalta

Olet todennäköisesti kuullut, lukenut ja ehkä käyttänytkin alustapalveluita kuten Wolt, Foodora, Uber, AirBnB tai Bolt. Edellä mainituista sovelluksista on viimeisen 10-vuoden aikana tullut erottamaton osa suomalaisten arkea, sillä ne ovat mullistaneet ruoankuljetuksen-, transportaation- sekä majoittumisen palvelutarjonnan.

Yllä mainitut alustapalvelut ovat silti vain jäävuoren huippu, sillä keikkatyö erilaisten alustojen kautta on nykyisellään yksi maailman nopeimmin kasvaneista megatrendeistä. On laskettu, että jopa 12 % kaikesta maailman työstä tehdään erilaisten keikkatyöhön keskittyvien alustapalveluiden kautta.

Suomessa ollaan vielä jäljessä globaaliin tilanteeseen verrattuna, vaikka Wolt, Bolt, AirBnB, yms. tarjoavatkin monelle myös erinomaisen mahdollisuuden lisätulojen ansaintaan. Moni kuitenkin kaipaisi näiden vaihtoehtojen rinnalle myös monipuolisempaa reserviä, sillä ruokalähettinä tai kuskina toimiminen vaatii autoa taikka kovaa kuntoa, jota monella eläkeläisellä ei ole.

Eläkeläiset omaavat kuitenkin paljon sellaisia taitoja, joita nuoremmilla sukupolvilla ei ole tai joihin heillä ei ole arkisen kiireen vuoksi aikaa. Moni kiireinen lapsiperhe olisin valmis tarjoamaan keikkatyötä eläkeläiselle sekä maksamaan siitä hyvän hinnan. Ainoa ongelma onkin, että missä saadaan toisiaan lähellä asuvat perheet ja eläkeläiset kohtaamaan toisensa. Olisipa olemassa sellainen alustapalvelu, jonka avulla lähialueen ihmiset voisivat ostaa apua toisiltaan.

Nyt sellainen on olemassa – nimittäin Duty.

Miten Duty voi tarjota keikkatyötä eläkeläiselle?

Duty on suomalainen syksyllä 2023 lanseerattu alustapalvelu, jonka kautta kuka tahansa voi ansaita lisätuloja tai ostaa apua arkensa tueksi. Sovellus on ladattavissa ilmaiseksi sekä Google Play:sta että App Storesta.

Mikäli haluat ansaita lisätuloja ja tehdä keikkatöitä ajasta, paikasta ja työnantajista riippumattomasti, niin Duty on yksi parhaista vaihtoehdoistasi. Lataa sovellus, luo sinne profiili ja kerro minkälaisissa arkisissa tehtävissä voit avustaa muita lähelläsi asuvia ihmisiä. Tyypillisimpiä sovelluksen kautta ostettavia tehtäviä ovat kotityöt kuten ruoanlaitto, siivous, eläintenhoito ja pihatyöt, mutta periaatteessa sen kautta voi ostaa, vaikka pientä remontointiapua.

Käyttäjien turvallisuus on Dutyn 1. prioriteetti ja sen vuoksi sovellusta voivat käyttää ainoastaan ne henkilöt, jotka ovat tehneet vahvan tunnistautumisen suomalaisen verkkopankin avulla. Lisäksi kaikki rahaliikenne sekä verottajan tuloverorekisteri-ilmoitukset hoidetaan Dutyn kautta.

Dutyssä tulot ansaitaan työkorvausverokortin avulla, joka haetaan verottajan sivuilta, lähes samalla tavalla kuin normaalikin verokortti. Voit ansaita sen avulla jopa 15 000 euroa vuodessa, koska se on nykyisellään arvonlisäverovelvollisuuden raja. Parasta työkorvausverokortissa on se, että saat myös vähentää kaikki tulonhankkimisesta koituneet menosi verotuksessa.

Keikkatyötä eläkeläiselle – fyysinen- ja psyykkinen hyvinvointi

Taloudellisten syiden lisäksi keikkatyö voi tarjota eläkeläisille paljon muutakin arvokasta sisältöä heidän arkeensa. Asiointi oman lähialueen ihmisten kanssa, voi antaa eläkeläisille mahdollisuuden solmia arvokkaita sosiaalisia kontakteja, jotka tukevat mielenterveyttä ja auttavat ylläpitämään yhteisöllisyyden tunnetta. Lisäksi keikkatyöt ovat usein luonteeltaan joustavia, mahdollistaen näin hyvän tasapainon vapaa-ajan ja työnteon välillä. Tämä joustavuus on erityisen tärkeää eläkeläisille, jotka saattavat haluta keskittyä myös muihin elämänsä osa-alueisiin.

Säännöllinen työskentely auttaa pitämään mielen virkeänä ja kuten tiedämme, mieli ja keho ovat toisiinsa saumattomasti yhteyksissä, joten se edistää myös fyysistä terveyttä. Nämä ovat erityisen tärkeitä asioita eläkeiässä, sillä aktiivinen elämäntapa auttaa ylläpitämään sekä kehon että mielen terveyttä.

Keikkatyön tekeminen voi myös tarjota tunteen siitä, että on edelleen aktiivinen osa yhteiskuntaa, koska tekee merkityksellistä työtä.

Duty-sovelluksen kautta eläkeläiset voivat löytää itselleen sopivia keikkatöitä, jotka vastaavat heidän taitojaan, kiinnostuksen kohteitaan ja aikataulutarpeitaan. Sovelluksen avulla eläkeläiset voivat helposti yhdistää työn ja vapaa-ajan, luoden näin itselleen mielekkään ja tasapainoisen elämän eläkevuosilleen.