Näin onnistuu laskuttaminen yksityishenkilönä

Laskuttaminen yksityishenkilönä

Mietitkö miten laskuttaminen yksityishenkilönä toimii? Niin miettii moni muukin suomalainen ja sen vuoksi päätimme kirjoittaa lyhyet ohjeet, joiden avulla kuka tahansa kykenee tienaamaan jopa 15 000 euron lisätulot töiden tai opiskelujen ohessa.

Laskuttaminen yksityishenkilönä – vaihtoehto kevytyrittäjyydelle ja y-tunnukselle

Vielä tänäkään päivänä kaikki suomalaiset eivät tiedä, että lisätulojen ansainta työn ei vaadi omaa osakeyhtiötä, toiminimeä eikä varsinkaan kahdelle tai useammalle työnantajalle työskentelyä. Valitettavan harva on kuitenkaan koskaan kuullut työkorvausverokortista, jonka avulla kuka tahansa voi myydä omaa osaamistaan ajasta, paikasta ja työnantajista riippumattomasti.

Työkorvausverokortti mahdollistaa lisätienestin työn ohella tai lisätulot opiskellessa ja voit tienata sen avulla jopa 15 000 euron ylimääriset tulot! Tämä siis sillä oletuksella, että olet joko palkansaaja tai täysipäiväinen opiskelija. Muussa tapauksessa yläraja on n. 9 000 euron paikkeilla, sillä se on nykyisellään YEL-työtulon alaraja. Jos olet kuitenkin pääasiallisesti työsuhteessa tai opiskelijana, niin sinua ei katsota YEL-velvolliseksi.

Mikäli lisätulosi kipuavat yli 15 000 euroa vuodessa, sinun voi olla järkevämpää harkita lisätulojen ansaintaa y-tunnuksen avulla, sillä tämä on todennäköisesti verotuksellisesti edullisinta. Voit lukea lisää lisätulojen optimoinnista artikkelistamme lisätulot – vinkit ja verotus 2024.

Jotta lisätulojen ansainta olisi mahdollista, pelkkä työkorvausverokortti ei tietenkään riitä, vaan tarvitset myös avoimia keikkoja. Tätä tarkoitusta varten olemme julkaisseet Duty-sovelluksen, käydään seuraavassa kappaleessa läpi kuinka se toimii.

Laskuttaminen yksityishenkilönä Dutyn avulla

Duty (tai Dutyapp) on uusi alustapalvelu, joka yhdistää arkista apua kaipaavat kotitaloudet sekä yksityishenkilöt, joilla olisi käyttöä lisätuloille. Palvelussa on sisäänrakennettu tuki työntekoon työkorvausverokortilla, jonka lisäksi se hoitaa kaikki pakolliset tuloveroihin liittyvät velvollisuudet puolestasi. Olet valmis ansaitsemaan lisätuloja Dutyn kautta, kun noudatat seuraavia helppoja askelmia:

  1. Lataa sovellus ja rekisteröidy käyttäjäksi
  2. Kerro osaamisestasi ja ota vastaan sitä vastaavia työtehtäviä
  3. Tee toimeksiantosopimus ja hoida työt sovitusti
  4. Merkkaa työ valmiiksi ja Duty laskuttaa asiakkaat automaattisesti
  5. Rahat tilitetään suoraan tilillesi

Helppoa vai mitä?

Jos puolestaan tekisit töitä freelancerina tai laskutuspalveluyrityksen avulla, niin sinut katsottaisiin työttömyysturvan kannalta yrittäjäksi, joka voisi olla ongelmallista. Jos puolestaan olet jo työttömänä, niin siinä tapauksessa tilanne on hieman kinkkisempi. Nykyisellään työttämänä voi tienata 300 euroa kuukaudessa ilman, että menettää oikeuttaa ansiosidonnaiseen päivärahaan. Tämä etuus on kuitenkin poistumassa nykyisen hallituksen tekemien uudistuksien toimesta ja mikäli haluat pitää kiinni päivärahastasi, sinulla ei ole mahdollisuuksia lisätulojen ansaintaan (jos et ole opiskelijana tai työsuhteessa).

Yhteenveto

Laskuttaminen yksityishenkilönä on mahdollista, mutta joudut käyttämään sitä varten joko laskutuspalveluyritystä tai Dutyä.

Jos olet pääasiallisesti palkansaaja tai täysipäiväinen opiskelija, sinulla on mahdollista tienata jopa 15 000 euroa lisätuloja vuodessa. Tarvitset tätä varten työkorvausverokortin, joka haetaan palkkatulojen verokortin yhteydessä.

Jos olet työttömänä ja nautit ansiosidonnaista päivärahaa, sinulla on ollut aiemmin mahdollista tienata 300 euroa kuukaudessa ilman etuuden menettämistä, mutta nykyään se ei ole enää mahdollista, koska hallitus on muuttanut työttömyysturvaa.

Lue myös miten tienata 1000 euroa ja työkorvauksen maksaminen yksityishenkilölle.